Život bez hranic - Visegrad Fund - Rožňava

25.05.2011 20:18

 

 

 

 

 

Ve dnech 11.5. – 13.5. 2011 žáci naší školy navštívili slovenské město Rožňava, kde se zúčastnili prvního ročníku setkání škol v rámci projektu Evropské unie „Život bez hranic“.  

 

Smyslem projektu je každoroční střetávání žáků a pedagogů zemí tzv. „Visegrádské čtyřky“, tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska.  Kromě naší a domácí rožňavské školy se setkání zúčastnili také zástupci základní školy z maďarského města Porozsló a polského Cieszyna. 

 

Masarykovu základní školu a mateřskou školu reprezentovalo deset dívek a deset chlapců pátých a šestých ročníků. 

 

Společně se slovenskými, polskými a maďarskými žáky změřili své síly ve sportovních disciplínách (fotbale a basketbale) a vědomostním kvízu. Právě ve vědomostním kvízu dosáhla naše škola největšího úspěchu, poněvadž naši reprezentanti projevili nejhlubší znalosti z problematiky historie a geografie zemí Visegrádské čtyřky a zaslouženě si odvezli první místo. Také ve sportovních disciplínách podala děvčata a chlapci bojovný výkon a v silné konkurenci se rozhodně neztratili. K navazování přátelské atmosféry přispívaly další společné aktivity, jako zpěv písniček, přednes či tanec. 

 

Příjemným zpestřením byly návštěvy rožňavských pamětihodností, zejména hrad Krásna Hôrka, Gombasecká  jeskyně, ale i zámek v Betliari se dětem velmi líbili. 

Vzájemné loučení dětí bylo plné emocí a leckdy se neobešlo bez slz. Právě tyto momenty nejlépe charakterizují atmosféru třídenního střetnutí, které lze hodnotit jako vydařené.

 

Michal Sojčák

 

 

 

Život bez hranic

Záznamy: 1 - 4 ze 6
1 | 2 >>

 

Kliknutím na obrázek si můžete projít průběh setkání tak,

 

jak ho zaznamenala hostitelská škola.

 

Tedy Základná škola, Ulica Pionerov 1, Rožňava